Det är de små detaljerna som gör det

Stuckatur är en klassisk byggdetalj som har funnits i flera hundra år och som passar i lite äldre hus. Vill man restaurera, återskapa eller sätta in ny stuckatur ska man ta hjälp av ett proffs.

Oftast tänker man på vita krustadliknande dekorationer i taket när man hör ordet stuckatur. Men stuckatur återfinns faktiskt även på utsidan av vissa hus. Stuckatur förekommer främst i äldre fastigheter men har på senare år även börjat pryda mer moderna hus. Man kan ofta se under vilket årtionde huset är byggt bara genom att studera dess stuckaturer. Hus byggda på 1800-talet har en mer påkostad och kraftfullare stuckatur än den som prydde husen på 1920-talet. Stuckaturen ansågs ett tag omodern och togs bort, men idag är det allt fler som väljer att återskapa och sätta in ny stuckatur. Stuckatur och stuckaturlister kan lyfta ett helt rum och ge det ett helt annat uttryck.

Stuckatur för slott och koja

Stuckatur förekommer i många olika typer av byggnader, som exempelvis privata bostäder, villor, restauranger och hotell. Det går att få specialtillverkad och unik stuckatur, helt anpassad efter den miljö som den ska monteras i. Vanligtvis tillverkas den i gips men förekommer även i andra material som kalk och sand. Vill man sätta upp stuckatur eller restaurera och laga redan befintlig sådan finns det särskilda hantverkare som är specialiserade på detta. Men det kan vara bra att ta in offerter från några olika hantverkare och jämföra priser innan man bestämmer sig. Likaså att titta på referenser och referensobjekt. Läs mer om stuckatur på denna sajt: stuckaturföretagstockholm.se