Varför ska man inreda med mattor? 

Det finns många starka skäl till varför man ska välja mattor i hemmet och varför man ska investera i en matta till olika rum i den egna bostaden. Många vill göra gällande att ett hem utan mattor är att föredra som en följd av att detta leder till en mer minimalistisk och modern inredning. Sant är att avsaknaden av mattor ger färre prylar och mer minimalism. Lika sant är emellertid att detta leder till nakna, sterila och tråkiga rum. Även om man vill hålla det sparsmakat gällande interiör och inredning så bör mattor inkluderas och användas. 

Dels så handlar det om en möjlighet att använda en matta som en ren inredningsdetalj där du kan välja mellan mönster, former, färger och storlek och skapa något som direkt talar till en besökare. 

En matta kan även fungera som en förlängning av den övriga inredningen. Genom att välja en matta som går i samma färg och samma former som delar av inredningen så skapar man en röd tråd och en homogen inredning. Allt detta leder till ett trivsamt, unikt och personligt hem. 

Så hittar du rätt matta 

Ska du köpa en matta så finns det vissa saker att tänka på inför köpet. Mattor är en investering och kostar mer pengar än vad många på förhand tror. Det innebär också att man måste undersöka vissa saker innan köpet. Att exempelvis mäta upp storleken på ytan där man tänkt lägga mattan är ett måste. Vilket material du vill ha är även det en nyckelfråga. 

Ska din matta användas mer som dekoration än som ett skydd? Kolla igenom de olika materialen och dess egenskaper innan du bestämmer dig. En matta av viskos är snygg, men den kommer inte att ge dig mer än en massa problem om du exempelvis lägger den i hallen eller i köket. Detta som en följd av att viskos är svår att tvätta och att slitaget i dessa rum normalt är högre än i exempelvis ett vardagsrum. 

En annan detalj handlar om att bestämma hur mattan ska fungera. Ska den vara en detalj i din inredning eller ska den fungera mer som en accent och ett komplement? Det finns mattor för alla ändamål, men det krävs också lite research för att hitta rätt matta för den egna bostaden.