Golvslipning ger dig ett nytt golv i Stockholm

Har du turen att ha ett trägolv som kan slipas för att ges bästa vård? Det ger möjligheten att göra en golvslipning i Stockholm och få fram en ny yta.

Allting behöver lite kärlek med tiden. Det gäller inte minst golvet som dagligen utsätts för slitage. Trots att golv oftast är mycket tåliga och håller länge, blir ett trägolv till sist lite tråkigt. Det första man kanske då kommer att tänka på är att byta ut hela golvet. Men många gånger behöver man inte göra något så drastiskt – istället kan man göra en golvslipning som tar fram en ny yta av golvet.

Allt fler väljer att ta hand om det de redan har istället för att vara för snabba med att köpa nytt. Att byta ut hela det gamla golvet är dessutom väldigt kostsamt beroende på vilket golv du vill ha och hur stor yta det handlar om. Det innebär även mycket arbete, speciellt när det gäller trägolv, som är ett levande material som ändrar sig med årstiderna.

Var fungerar det med golvslipning?

Det vore smidigt om en golvslipning kunde göras för alla golv, men det går inte på alla material. Golv som det går att utföra en golvslipning på är trägolv, såsom massiva trägolv eller parkettgolv. Men för att kunna göra en golvslipning måste de vara i gott skick och ha tillräckligt med slipmån kvar. Om du har en parkett som redan har genomgått ett par slipningar kan det vara för nedslipat för att kunna slipas igen.

Om det handlar om ett massivt trägolv så är chanserna större, för ett sådant kan slipas nästan hur många gånger som helst. Det man ska tänka på är att för att kunna utföra en golvslipning måste det finnas minst 2,5 mm av golvets yta kvar. Det är svårt att bedöma själv hur det är med den saken och därför är det klokt att ta hjälp av en professionell golvslipare.

Hur går en golvslipning till?

Om du behöver hjälp med att slipa trägolv ska du börja med att kontakta ett företag som specialiserat sig på just golvslipningar. Det är ett klokt val för dem som har höga krav på det nya golvet och vill ha en ny, snygg och hållbar yta. Innan golvsliparna börjar arbetet måste du dock själv tömma rummet på möbler och lösa föremål samt se till att det är ordentligt städat. Det bör nämligen inte ligga kvar sådant som grus eller liknande på golvet när slipningen påbörjas.

Golvsliparna kommer sedan med sina maskiner och inleder processen genom att ta bort det översta lagret av golvet. Eventuella repor och missfärgningar försvinner, samt all tidigare ytbehandling. De är experter inom sitt område och tack vare moderna maskiner kan de utföra golvslipningen helt dammfritt. Efter att de har slipat golvet klart och städat upp är det dags för efterbehandling.

Få ett hållbart golv efter golvslipning

Efterbehandlingen är avgörande för att golvet ska hålla för alla påfrestningar. Det finns olika alternativ, såsom lack, olja eller vax, beroende på dina önskemål. Du kan också välja en behandling med pigment, om du vill sätta färg på golvet. Om du vill måla golvet så är det också möjligt. Många väljer nu mer vågade och roliga färger för sina golv.

Färgen appliceras oftast innan man lackar golvet, för att det ska bli så hållbart som möjligt. Men det finns också speciella golvfärger som inte kräver någon ytterligare ytbehandling. Det finns inget som hindrar dig från att välja just den färg du önskar. Om du är osäker på vilken efterbehandling du ska välja, kan du rådfråga golvsliparna. Vanligtvis krävs endast en behandling, men ibland kan det behövas två.

Publicerat den
Kategoriserat som Golv