Fiskbensparkett i hela villan

Om du vill skapa en sammanhållen och elegant stil i din nya villa kan du faktiskt ha fiskbensparkett i hela huset, men i lite olika material och träslag. 

Parkett med fiskbensmönster har lagts i många år. Förmodligen finns det varianter som lagts på golv redan i antiken. Vi kan dock utgå ifrån att det främst var aristokratin som hade råd med sådan elegans. I vårt land fick parkettgolv spridning redan i början av 1900-talet och de lägenheter som byggdes i det så kallade folkhemmet fick golv med olika parkettmönster.

Varför har fiskbensparkett blivit så populärt? Ett skäl är naturligtvis att parkett är estetiskt tilltalande. Ett golv i fiskbensparkett med olika nyanser på stavarna gör att rummet får ett vackert skimmer över sig. Men ett parkettgolv tar inte överhanden i ett rum. Den uppmärksamhet som vackra möbler och tavlor förtjänar, stjäls inte av parkettgolvet.

Renovering av hus och fiskbensparkett

Ola och hans fru Lisa har under en lång tid varit på jakt efter ett potentiellt drömhus. Till slut har de funnit sitt hus och renoveringsarbetet startas omedelbart. I princip alla golv i huset måste läggas nya. Gamla och utslitna heltäckningsmattor blir upprivna utan pardon. Paret vill gärna inreda huset i klassisk nordisk stil och trägolv i alla rum är närmast ett måste.

Lisa letar på nätet för att få förslag på lämpliga golv. “Skulle vi inte kunna ha fiskbensparkett i alla våra rum inklusive köket?” frågar hon Ola. “Vi ska ju ha en köksö, där vi ska samla våra vänner till middagar”, fortsätter hon. “Då behöver vi ha lite stil på golvet”.

Fiskbensparkett i olika mönster

Ola ställer sig tveksam till att ha parkett i ett kök, men vill gärna vara sin fru till lags. “Vi kanske kan ha ett laminatgolv med en imitation av fiskben i köket”, föreslår han. Lisa accepterar förslaget och funderar vidare. “Finns det olika varianter på fiskbensparkett?” frågar hon. “Jag har sett i en inredningstidning att det finns ett mönster som kallas chevron eller fransk fiskbensparkett”.

För att lägga nytt golv med fiskbensparkett tar de kontakt med en firma som lägger golv. Paret beslutar sig för att vardagsrummet ska ha fiskbensparkett i chevron. I de övriga rummen blir det “vanligt” fiskbensmönster. För värmekomfort kommer de att lägga värmegolv i vardagsrummet, vilket ett parkettgolv tål utan problem.  

Publicerat den
Kategoriserat som Golv