Inget hus utan en öppen spis

Att kunna elda i en öppen spis är någonting som många husägare drömmer om. Det adderar en särskild mysfaktor i hemmet som egentligen varken kan jämföras eller ersättas med någonting annat.

Alla gillar nog att mysa till det hemma i stugan. Att en kall vinterdag kura upp sig i soffan i en filt med en kopp varm choklad framför brasan är någonting alla kan se fram emot. Att höra vinden vina utanför samtidigt som brasan sprakar i den öppna spisen får mysfaktorn att nästan explodera. En god bok och en person du tycker om att hålla i handen är det enda som fattas. Fast å andra sidan klarar du dig nog ganska bra enbart med en öppen spis för att hålla liv i myslågan. Här kan du sitta i värmen ända till dess att den sista lågan har brunnit ut. Du somnar till tanken på hur viktigt det är att du kan värma upp dig framför elden.

Samlas framför brasan

Den öppna spisen ger en inbjudande känsla. Till och med när du inte är inomhus. Att köra förbi hus och villor där du ser hur det ryker ur skorstenen får dig att le. Du förstår nämligen att brasan är tänd och att familjen förmodligen har samlats framför den för att värma upp sig. Det är som en samlingsplats. Precis som när grottmänniskorna samlades framför elden samlas ni också framför den öppna spisen. Ingenting har egentligen förändrats. Vanorna är de samma som de var för tusentals år sedan.